NORSKKURS FOR FLYKTINGER I AURE KOMMUNE – EN SUKSESS PÅ UNDER SEKS MÅNEDER

NORSKKURS FOR FLYKTNINGER I AURE KOMMUNE - EN SUKSESS PÅ UNDER SEKS MÅNEDER

nordic id kurs for flyktninger i aure kommune

“Resultatet av våre kurs for flyktninger har vært over all forventning. Flere av deltakerne har fått jobb og kunnet ta ansvar for sitt eget liv i Norge etter noen måneder” sier Siri Lund i Nordic ID.

 

Aure kommune har i 2022 tatt imot to grupper ukrainske flyktninger og venter flere i 2023. Politikerne i kommunen har vedtatt å ta imot inntil 100 ukrainske flyktninger, som følge av den pågående flyktningstrømmen fra det krigsherjede landet.

TO KULTURER MØTES: Olena Vedmedenko (fra venstre), leder for flyktningtjenesten og voksenopplæringen Mari Thevik, Irina Shkovyra, flyktningkonsulent Angelina Nordgård, Svetlana Popova, Mali Lystad i flyktningteamet og Siri Lund fra Nordic ID

Aure kommune har god erfaring som flyktningkommune og har vært bosettingskommune for flyktninger siden 2009. I perioden 2009–2019 bosatte kommunen 190 flyktninger, inkludert familiegjenforeninger. De fleste av flyktningene kom fra Afghanistan, Eritrea og Syria. Aure har også bosatt enslige mindreårige.

Etter 2019 ble flyktningtjenesten bygd ned, men med flyktningstrømmen fra Ukraina har behovet kommet på nytt, og kommunen har valgt en ny løsning for å lære ukrainerne det norske språket, der de først gjennomgår åtte uker opplæring via videomøter på internett hjemme, før de fysisk samles i to uker i Kristiansund.

NORSKKURS FOR FLYKTNINGER

Modellen med et kombinert online og stedlig kurs, ble født under pandemien. Da lærte vi som så mange andre at samlinger, kurs og konferanser kan gjennomføres vel så bra på internett med videotjenester som for eksempel Teams og Zoom. Utgangspunktet var språk- og kulturinnlæringsmodellen NordicID, som vi brukte under et forskingsprosjekt vi hadde i 2016 og 2017 i forbindelse med norskopplæring av flyktninger fra Syria, sier Siri Lund.

Kurset bygger på læreplan i norsk og samfunnskunnskap, og det har fire hovedelementer – grunnkurs, språk- og kulturbad, oppfølging i relevant arbeid eller arbeidspraksis og hverdagsintegrering. Elementene er satt sammen til et opplæringsløp over 133 dager.

Immersjon, eller språkbad som det ofte kalles, bygger på ideen om å lære andrespråk på samme måte som man i sin tid lærte morsmålet – nemlig gjennom virkelige kommunikasjonssituasjoner. Målet er å oppnå to- eller flerspråklighet uten at det går ut over ferdighetene i morsmålet.

STATLIGE STØTTEORDNINGER

INTEGRERINGSTILSKUDD & tilskudd til opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Kommunene får utbetalt integreringstilskudd i tre år for personer som kommer til landet i familieinnvandring med personer som har opphold på humanitært grunnlag.

Formålet med tilskuddet er at kommunene skal gjennomføre et planmessig og aktivt bosettings- og integreringsarbeid, slik at flyktningene kan forsørge seg selv og ta del i samfunnet.

Tilskuddet skal i hovedsak dekke de gjennomsnittlige utgiftene kommunen har til arbeidet i bosettingsåret og de fire neste årene. Kommunene får tilskudd for hver person de bosetter.

IMDI: https://www.imdi.no/tilskudd/tilskudd-2021/integreringstilskudd/

IMDI: https://www.imdi.no/tilskudd/tilskot-til-opplaring-i-norsk-og-samfunnskunnskap-for-vaksne-innvandrarar